Olej kokosowy

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Mimo tego, że olej kokosowy w 90% to tłuszcz nasycony, który uznawany jest za niezdrowy, to w niewielkich ilościach może korzystnie wpływać na nasz organizm. Zawarte w nim trójglicerydy średniołańcuchowe sprawiają, że tłuszcze są inaczej metabolizowane. Nie zostają przemienione w tkankę tłuszczową, tylko wykorzystane do produkcji energii. Przyśpieszają przemianę materii. Zwiększa spalanie najbardziej niebezpiecznego tłuszczu – tłuszczu brzusznego.

Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który działa antybakteryjnie, antywirusowo oraz bakteriobójczo. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Zmniejsza stres oksydacyjny w kości, co może zapobiegać osteoporozie. Olej kokosowy zapobiega chorobom układu krążenia, obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca. Zmniejszając otyłość brzuszną, ryzyko rozwoju cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego znacznie maleje. Ponadto usprawnia wydzielenia insuliny, regulując  poziom cukru we krwi.

Olej kokosowy znakomicie działa na naszą skórę, odżywia, nawilża oraz wygładza ją. Antybakteryjne właściwości zawartego kwasu laurynowego doskonale sprawdzą się przy problemach z trądzikiem. Działa jak krem z filtrem, dzięki czemu chroni skórę przed słońcem.