Olej lniany

Olej lniany ma bardzo dużo zalet zarówno zdrowotnych jak i kosmetycznych. Obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, a także pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest kopalnią cennych kwasów nienasyconych. W oleju lnianym  znajdują się kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9. Są to związki, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego muszą być dostarczone wraz z pożywieniem.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają bardzo ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, stanowią materiał budulcowy dla tkanki mózgowej, syntezy hormonów oraz każdej komórki organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe usuwają z organizmu nadmiar złego cholesterolu, a przy tym podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Usprawniają układ krwionośny, rozszerzają naczynia wieńcowe oraz zmniejszają ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Kwasy tłuszczowe nienasycone mają dobroczynne działanie dla układu pokarmowego oraz oddechowego. W oleju lnianym znajdziemy lignany. Są to silne przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na prawidłową perystaltykę jelit oraz regulują gospodarkę węglowodanową. Przyspieszają metabolizm, dobrze wpływają na trawienie, przekształcają pożywienie w energię, a nie tłuszcz, oczyszczają wątrobę oraz pobudzają ją do produkcji żółci rozkładającej tłuszcze.  Olej lniany  pozytywnie wpływa na cykl miesiączkowy, łagodzi związane z tym objawy tj.: bóle podbrzusza, drażliwość czy bóle głowy. Wspomaga pracę macicy u kobiet, natomiast u mężczyzn jest stosowany w schorzeniach prostaty. Może być również stosowany przy leczeniu niepłodności. Olej lniany wpływa na produkcje hormonów szczęścia, dzięki czemu jest pomocny w leczeniu depresji.

Niedobór kwasów nienasyconych może zaburzać pracę wielu narządów wewnętrznych, a także zwiększa podatność na różne infekcje oraz zmiany skórne. Olej lniany ma dobroczynne działanie na naszą skórę, odżywia ją oraz dodaje jej elastyczności. Chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz zapobiegają oparzeniom słonecznym. Zawartość witaminy E sprawia, że skóra jest odporniejsza na uszkodzenia oraz wygląda młodziej i zdrowiej. Zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się naskórka.

Olej lniany stosowany jest w kosmetologii jako składnik wielu kremów, balsamów czy olejków do ciała. Zapobiega wysuszaniu się skóry, reguluje poziom wydzielanego sebum, zapobiega zatykaniu się porów, powstawaniu zaskórników oraz wągrów. Łagodzi objawy łuszczycy, trądziku różowatego, oparzeń słonecznych, egzemy. Może być stosowany jako kosmetyk do włosów, dzięki temu włosy będą lśniące i miękkie, a skóra głowy nawilżona.

Olej lniany może być spożywany tylko na zimno, nie należy go stosować do smażenia. Poddany obróbce cieplnej, traci swoje drogocenne właściwości, a także, co gorsze, staje się szkodliwy. Olej lniany idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, zup, czy gotowanych warzyw. Należy go przechowywać w ciemnej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce przez okres nie dłuższy niż 2 miesiące.